Duvarla Oyun Oynamak Mı? Squash Sporuna Bayılacaksınız

Ülkemizde yavaş yavaş popülerleşmeye başlayan squash, aslında oldukça eski bir spor dalı. Ne zaman ortaya çıktığı tam olarak bilinmese de, 16. yüzyıldan itibaren Fransa'da oynanmaya başlandığına dair kayıtlar bulunmaktadır. Fransızların, eğlence için lastik bir topu sırayla duvara fırlatmalarıyla ortaya çıkmış ve kitleler tarafından sevilen oyun Avrupa'da yayılmaya başlamıştır. Tam olarak disiplinli bir spor branşı haline gelmesi ise 19. yüzyılda İngiltere'de bulunan Harrow Okulu öğrencilerinin futbol sahası için sıra beklerken vakit geçirmek amacıyla oynamaları ve ardından yetişkinler arasında da popülerleşmesi sayesinde olmuştur.

Squash Nasıl Oynanır?

Kapalı ve açık alanlarda oynanabilen squash, üç cephesi duvar olan bir sahada bireysel veya iki kişilik iki takım halinde, tenis raketinden daha küçük bir raketle kauçuk bir topun oyuncular tarafından karşı duvara atılması ve rakiplerin duvardan dönen topu karşılaması şeklinde oynanır. Rakip oyuncunun topu karşılarken yaptığı her hatadan puan kazanılır. Sahanın duvarları, oyuncuların topa oldukça sert vurmalarından dolayı uygun bir alçı türüyle veya ahşapla kaplanır.

Neredeyse bir pin pon topuyla aynı büyüklükteki squash topunun, zıplama şiddetlerine göre sınıflandırılmış dört farklı çeşidi bulunmaktadır. Bunlar kırmızı, mavi, tek sarı noktalı ve çift sarı noktalı isimleriyle anılır. İki sarı noktalar profesyonel turnuvalarda kullanılır. Spora yeni başlayanlar için uygun olan ise sekme şiddeti en az olan kırmızı toptur. Squash toplarının istenildiği gibi hareket etmesi için topun duvara çarptırılarak bir süre ısıtılması önemlidir.

Tüm vücut kaslarının çalışmasını sağlayan, reflekslerin ve kondisyonun oldukça önemli olduğu bir spor dalı squash. Kapalı ortamda oynanabiliyor olması her mevsimde bu sporu rahatça yapabilme olanağı sağlıyor. Ülkemizde squash oyuncuları henüz 'Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu' bünyesinde etkinlik gösterse de artık olimpik bir spor olan squash zaman ilerledikçe Türkiye'de de daha geniş kitleler tarafından sevilecek gibi görünüyor.